Overvægt

Øget risiko for livsstilssygdomme

 

Overvægt er forbundet med øget risiko for at udvikle en række sygdomme, som diabetes, hjerte-kar-sygdomme, slidgigt, slagtilfælde, åndedrætsbesvær, impotens hos mænd, hormonforstyrrelser og fertilitetsproblemer hos kvinder.
Indsatsen mod overvægt bør ifølge Sundhedsstyrelsen ikke udelukkende være rettet imod vægttab hos de svært overvægtige, men ligeledes vægtstabilisering hos voksne i risiko for at udvikle overvægt.

Undersøgelser viser at:

  • 47% af alle voksne danskere er overvægtige (BMI>25), mens 13% er svært overvægtige (BMI>30). Samtidig stiger andelen af overvægtige børn og unge.
  • Visse medicintyper og livssituationer øger risikoen for at tage på i vægt.
  • Risikoen for at få kræft i spiserøret, bugspytskirtlen, brystet, nyren, livmoderen og tyk- og endetarmen er større jo mere overvægtig man er.
  • Overvægt kan give søvnforstyrrelser som fører til træthed om dagen.
  • Der er en større forekomst af manglende selvværd, social isolation, depression og angst blandt overvægtige.

Løsningen: MinMenu hjælper med at motivere patienter med for højt kalorieindtag til at nedsætte det. Patienter og pårørende får tilstrækkeligt med informationer til at de kan tage medansvar for ernæringssituationen. Der etableres med MinMenu en praksis som gør det lettere for plejepersonale at identificere patienter som har et vedvarende forhøjet kostindtag i forbindelse med deres sygdom.